Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

U.E. lanseaza platforma Euro-Mediteraneana. Care sunt avantajele?

eficienta energetica

 

Ce tari sunt implicate in acest proiect?

 

Miguel Arias Canete, responsabil pentru politica in domeniul climei si energiei, si ministrul energiei, Abdelkader Amara, au lansat o platforma de cooperare pe piata energetica.

Platforma, lansata in data de 12 octombrie in Rabat, are ca scop integrarea progresiva a retelei energetice si a pietelor energetice din tarile membre ale Uniunii Mediteraneene (UfM). Aceasta numara 28 de state membre U.E., 15 din sudul Mediteranei, Africa si Tari din Orientul Mijlociu: Albania, Algeria, Bosnia Hertegovina, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Mauritania, Monaco, Muntenegru, Maroc, Palestina, Siria (suspendata), Tunisia si Turcia.

 

Care sunt beneficiile?

 

In primul rand, platforma se concentreaza pe integrarea tarilor din sudul si estul Mediteranei. Pe termen mediu si lung, platforma are ca obiectiv integrarea acestor piete cu cele ale tarile membre ale Uniunii Europene.

„Tarile din sudul si estul Mediteranei, precum si tarile membre U.E., au un obiectiv comun: garantarea securitatii energetice, preturi accesibile si un sistem sustenabil de furnizare de energie. Platforma va incuraja statele sa coopereze pentru o piata energetica regionala, ceea ce va duce la avantaje comune in termeni de securitate, stabilitate si competitivitate energetica”, afirma Miguel Arias Canete.

Scopul principal este acela de a forma o piata regionala, in care energia electrica sa fie furnizata fara granite, bariere tehnice sau reglementari.

Aceasta este a doua din cele trei platforme, vizand resursele  de gaz, piata energetica regionala, energie din surse regenerabile si eficienta energetica.  

 

Sursa: https://ec.europa.eu


Te-ar putea interesa si: 

Strategia ANRE privind actiunile de eficienta energetica. Ce aspecte vizeaza in industrie?

Masuri de eficienta energetica in cadrul „Efficient Energy Forum 2015”. Ce schimbari se anunta?

ANRE publica un studiu privind eficienta energetica. Descopera recomandarile!