Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Romania la un pas de atingerea obiectivelor privind folosirea energiei din surse regenerabile

Piata de energie din surse regenerabile a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani, acest lucru fiind determinat de Directiva 2009/28/EC a Uniunii Europene, privind privind producerea de energie. Astfel, statele membre UE vor fi nevoite sa faca eforturi suplimentare in scopul atingerii obiectivelor propuse pentru anul 2020.

            Principalele date statistice

Pana in anul  2010 s-a putut observa o creste rapida a pietei surselor regenerabile, dar cresterea temperaturii, procesul lent de implimentare a Directivei privind Energia Regenerabila in statele membre UE si si situatia economica fragila a Europei au dus la o scadere semnificativa in anul 2011.   Situatia se schimba in anul 2012, marcandu-se o crestere a pietei cu 14,3% si 15% in anul 2013.

           Productia primara de energie din surse regenerabile  

Intre 1990 și 2013 piata a crescut cu 170% (o rata medie anuala de crestere de 4,4%). Cu toate acestea, in 2011, productia primara de energie  regenerabila a scazut cu 0,4%, acest lucru fiind cauzat  de variatia anuala a productiei de hidroenergie. Aceasta reprezinta  a doua scadere inregistrata din 1990, prima fiind în anul 2002 (-2.4%), reprezentand, de asemenea, o consecinta a variatie hidroenergetice.

In 2013, productia primara a energiei din surse regenerabile a crescut cu 6,6%, comparativ cu anul 2012. Luand in calcul productia pe ultimii 5 ani, se poate observa o crestere cu 39%.

          Ponderea energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie

               Cota din surse regenerabile din Estonia a fost mai mare decat valoarea tinta 2020, acest lucru incepand inca din anul 2011. Suedia a atins acelasi nivel in 2012. In 2013, de asemenea, Bulgaria a fost de peste obiectivele propuse pentrua anul 2020. Republica Ceha, Italia, Letonia sunt mai putin de 1 punct procentual pentru a egala performantele mentionate anterior.  

In acelasi mod Romania se afla, conform datelor Eurostat, la doar 0,1% de indeplinirea obiectivului privind folosirea energiei din surse regenerabile. Potrivit datelor publicate, Romania ajunsese la ponderea de 23,9% din totalul de 24% in 2013, procent ce plaseaza Romania in randul statelor UE foarte aproape de indeplinirea obiectivului impus.

 

Sursa: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_from_renewable_sources

 Citeste si:

Gerea: Guvernul analizeaza modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

Tariful fix pentru capacitati mici de energie regenerabila va fi introdus din martie

7 lucruri despre cogenerare pe care nu le stiai

 


 

Vrei sa aflii primul noutatile despre energie regenerabila? Ne gasesti si pe Linkedin sau Facebook. Click mai jos!