Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Google si Apple - Competitie pentru energia regenerabila

    

 

In contextul economic actual, energia regenerabila capata o importanta tot mai mare, datorita efectelor pozitive asupra mediului, dar si ca posibilitate de dezvoltare a zonei de afaceri, prin economii semnificative in cea ce priveste consumul de energie necesar activitatilor de productie.

Gigantii hi-tech pariaza si ei pe energia regenerabila prin investitii masive pe care le fac la nivelul infrastructurii. Companii precum Google, Microsoft, Apple, Facebook sau Amazon si-au luat angajamentul de utilizare a energiei regenerabile in activitatile lor.

35% din activitatile desfasurate de Google utilizeaza energie regenerabila, iar politica acestei companii incurajeaza o continua dezvoltare si extindere a practicilor la nivel international.

Compania Apple acorda o mare atentie schimbarilor climaterice si modului in care acestea pot fi combatute prin practici sustenabile. De altfel, reprezinta singura companie din lume ce utilizeaza 100% energie regenerabila in procesele tehnologice.

Substantele ce rezulta din procesele industriei electronice sunt directionate catre un laborator, cu sediul in Cupertino, cu scopul de a le neutraliza, facand astfel sigura asamblarea, utilizarea si reciclarea produselor Apple.

In ceea ce priveste tehnologia utilizata in domeniul energiei regenerabile, Google a implementat in anul 2007, cea mai mare instalatie de panouri solare (1,7 MW). Ulterior, capacitatea acesteia a crescut la 1,9 MW. Aceasta masura a reprezentat acoperirea unui procent de 30% din consumul energetic total al tuturor cladirilor aflate in perimetru.

Anul 2014 surprinde o productie de 2.5GW-energie regenerabila, echivalentul a 145 milioane miliarde de dolari, iar eforturile financiare prognozate in aceasta zona se intind pana la 1,5 miliarde de dolari. De asemenea, acoperirea necesarului energetic se realizeaza prin achizitionarea energiei elecrice direct de la centralele eoliene aflate in vecinatate, iar o parte din buget se aloca pentru dezvoltarea antreprenoriatului, implicit prin implementarea instalatiior de energie regenerabila. Eforturile Google au fost rasplatite de Environmental Protection Agency cu titlul „Green Power Leadership Award Winner”-2011, iar in 2012 si 2012, Greenpeace ofera tilul „Top Rank Cool IT Leaderbord”.

In anul  2014, Apple detroneaza Google, primind din partea U.S. Green Building Council un certificat LEED Platinum pentru eficienta energetica, datorita instalatiei solare din Maiden-Carolina de Nord. Acest centru produce sufiecienta energie pentru a alimenta 13,837 locuinte, reprezentand 167 milioane de kw/h pe an. Centre cu un asemenea profil se mai pot gasi in Prinevile-Oregon, Reno-Nevada si  Newark-California. 

Practicile de CSR ale Apple, implementate cu deschiderea noului campus din Cupertino, presupun transportul angajatilor cu autobuze biodiesel, biciclete si car-sharing. De asemenea, se pregatesc 300 de statii de reincarcare a masinilor electrice, iar in ceea ce priveste sectorul public, fiecare magazin Apple va avea un spatiu de colectare a produselor iesite din uz, sustinandu-se astfel un program de colectare responsabila.

Surse: http://www.google.com/green/energy/

http://www.google.com/green/energy/use/#piloting

http://images.apple.com/environment/reports/docs/apple_environmental_responsibility_report_0714.pdf

http://www.apple.com/environment/

 


 

Vrei sa aflii primul noutatile despre energie regenerabila? Ne gasesti si pe Linkedin sau Facebook. Click mai jos!