Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Cum scazi costurile cu energia in hoteluri

costuri energie electrica hoteluri energie regenerabila energie verde

In industria hoteliera costurile pentru consumul de energie poate reprezenta o parte importanta din totalul profitului unei firme, iar reducerea acestora reflecta beneficii mari, fara nevoia de modificare a targetului impus de vanzari. O astfel de economie ofera posibilitatea redirectionarii unei parti din buget catre alte obiective si reprezinta un plus de stabilitate, in masura in care preturile la energie tind sa creasca.

Pe langa aspectele economice, orietarea catre energie regenerabila are beneficiu asupra mediului inconjurator, iar acest subiect poate creste nivelul de notorietate al firmei si numarul clientilor potentiali. Aceste elemente compun imaginea unei firme cu o politica responsabila si sustenabila.

Sistemele ce consuma energie electrica in domeniul hotelier, totalul incadrandu-se in   intervalul 3-6% din costurile totale de administrare:

·       Sistemul de incalzire

·       Aparatele de aer conditionat si ventilatie

·       Producerea de apa calda

·       Lift si toate instalatiile conexe

·       Bucataria hotelului

Ca in orice investitie, se pun intrebari asupra factorilor financiari si a timpului in care acestia pot fi acoperiti. Se pot realiza calcule in prealabil, pentru a determina, in functie de marimea hotelului si a sistemelor ce consuma energie, timpul in care investitiile se intorc la fima. Costurile unui hotel de nivel mediu sau mare, aflat in extrasezon, se pot amortiza in jurul a trei ani.

O economie energetica de 40 % poate fi atinsa doar prin optimizarea sistemelor de incalzire, a ventilatiei si a aparatelor de aer conditionat.

Turismul reprezinta una din cele mai mai industrii la nivel mondial si una dintre cele mai mari domenii de angajare si venit. Statisticile arata ca turismul creeaza un loc de munca la fiecare 2.5 secunde. Reprezinta o buna cale de crestere economica pentru tarile in curs de dezvoltare, motiv pentru care costurile  pentru consumul de energie este unul mare, iar resursele financiare obtinute prin energie regenerabila pot ramane in comunitatea locala.

Majoritatea statelor dezvoltate au adoptat politici publice care sa sustina energie eficienta a cladirilor, conomitent cu cea a hotelurilor. Un bun exemplu este SUA, care sustine  prin aplicarea energiei regenerabile, utilizarea resurselor intr-un mod productiv, iar efectele se resimt prin reducerea costurilor de mentenanta. Acest tip de economie se reflecta in profitul companiilor in mod direct. In fiecare unitate ce utilizeaza energie electrica, Agentia de Protejare a Mediului din SUA sustine ca pentru fiecare dolar investiti se poate obtine un profit de 6,27$. 

Sistemele de cogenerare, prin producerea simultana a doua forme de energie, electrica si termica, reduc costurile cu energie pentru hoteluri, succesul unei instalatii de cogenerare intr-un hotel fiind condus in primul rand de nevoile termice ale cladirii. Implementarea unei unitati de cogenerare in hotel poate scade costurile cu energia electrica si termica, asigurand in acelasi timp un mediu adecvat clientilor, factor decizional in dezvoltarea unui hotel.  

Surse:

http://www.carbontrust.com/resources/guides/sector-based-advice/hotels-and-the-hospitality-industry
http://www.inescc.pt/urepe/chose/energy.htm

 


Vrei sa aflii primul noutatile despre energie regenerabila? Ne gasesti si pe Linkedin sau Facebook. Click mai jos!