Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Colaborarea a 15 state membre ale Uniunii Europene pentru securizarea sectorului energetic

       

           15 state membre ale Uniunii Europene si Comunitatii Energiei din regiunea centrala, estica si sudica au stabilit un acord de cooperare pentru a accelera dezvoltarea unei retele in cadru pietei gazului, stabilirea noilor reglementari si solutionarea probleme tehnice intampinate pana in prezent. Aceste aspecte impiedica securitatea aprovizionarii si posibilitatea formarii unei piete integrate si competitive energetic in aceasta zona.  

Acordul, semnat la Dubrovnik in data de 10 iunie 2015, va stimula securitatea aprovizionarii energetice si va duce la crearea unei piete interconectate si competitive, pentru a dobandi cel putin trei surse diferite de gaz.

Vicepresedintele Comisiei Europene pentru Uniune Energetica, Maros Sefcovic, afirma: Aceasta regiune este foarte importanta pentru Europa, in special atunci cand privim din punct de vedere energetic. Imbunatatirea infrastructurii prin proiecte fezabile este cruciala pentru diversificarea resurselor energetice si pentru a creste rezistenta la crizele energetice. Cooperarea intre tarile din regiune reprezinta un element cheie in aceasta privinta. Intreaga Comisie sustine acest proces, in special in cazul Strategiei pentru Energie a Uniunii Europene.”

De astfel, ’’Cooperarea regionala este o piata de temelie a eforturilor noastre de integrare a pietelor energetice. Prin urmare, o cooperare eficienta intre tarile din regiunea centrala, sudica si vestica este esentiala pentru securizarea resurselor energetice si mentinerea unor preturi accesibile pentru consumatorii din aceste regiuni. In prezent, fiecare tara prezinta probleme specifice in domeniul energetic, iar aceasta colaborare poate sa ofere solutii mai eficiente  cu un efort financiar mai scazut”, afirma  Comisarul European Miguel Arias Canete, responsabil  pentru politica in domeniul climei si energiei.  

Acordul a fost semnat de vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, Comisarul Miguel Arias Canete si reprezentantii ministerelor din Austria, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Albania, Macedonia, Serbia, Ucraina (Bosnia si Hertegovina, precum si Republica Moldova vor semna intr-o faza ulterioara).

 

Sursa: https://ec.europa.eu/energy/en/news/central-eastern-and-south-eastern-european-countries-join-forces-create-integrated-gas-market


Citeste si: 

Care este potentialul de biomasa al Romaniei si ce planuri sunt pentru acest sector? Afla acum!

Beneficiile utilizarii energiei din surse regenerabila in sectorul alimentar si cel agricol

Actiuni pentru dezvoltarea sectorului de biomasa. Afla care sunt beneficiile!