Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Cogenerarea in sistemul medical

Costurile cu energia reprezinta o preocupare tot mai mare pentru facilitatile din sistemul de  sanatate. De altfel, spitalele se confrunta cu o lipsa sau ineficienta a centralelor energetice, managerii fiind nevoiti sa gaseasca solutii optime pentru a contrabalansa efectele negative ale imbratranirii infrastructurii energetice.

Spitalele trebuie sa furnizeze servicii medicala, chiar si in conditia in care alimentarea cu energie electrica de la reteaua nationala a fost afectata de o calamitate. Echipamentele de cogenerare sunt capabile sa mentina functionarea sistemelor medicale, functionand independent si fiind capabile de pornire fara o sursa de energie externa. Aceasta caracteristica le pozitioneaza ca sursa sigure de energie alternativa, cu o productivitate mult mai mare decat traditionalele generatoare pentru situatii de urgenta.

cogenerarea in sistemul medical

 

(http://www.economica.net/reteaua-regina-maria-deschide-in-baneasa-un-spital-pentru-femei-si-copii_30903.html)


Beneficiile cogenerarii pentru spitale

• Economiile in costurile pentru energie, care pot fi directionate pentru a finanta tratamentul pacientilor.

• Beneficii financiare fata de achizitionarea separata de energie electrica si combustibil pentru incalzire.

• Beneficii legate de mediu, prin reducerea emisiilor de carbon.

• Tehnologia flexibila, care poate fi folosita pentru a furniza energie electrica, incalzire si racire daca este necesar.

De altfel, se poate realiza si cresterea veniturilor, prin vanzarea surpusului de energie electrica. Un spital functioneaza 24h/zi si 365 de zil/an, iar aceasta vanzare se poate arata productiva pe durata orelor de varf.

In SUA, spre exemplu, Agentia de Informatii pentru Energie preconizeaza o crestere a pretului la energie cu 2-3x pana in 2035. De asemenea, un tip de gaz natural, gazul de sist, este asteptat sa isi tripleze rata de alimentare actuala.

 

Surse: http://www.clarke-energy.com/natural-gas/hospitals/

http://apps1.eere.energy.gov/buildings/publications/pdfs/alliances/hea_chp_fs.pdf


Citeste si: 

Tariful fix pentru capacitati mici de energie regenerabila va fi introdus din martie

A venit timpul microcapacitatilor pe biomasa si biogaz