Homeicon
Ro En
Get Flash PLayer

Cogenerarea

cogenerare echipamente

Cogenerarea

Conceptul de cogenerare presupune producerea simultana a doua forme de energie: electrica si termica, cu aceeasi instalatie, folosind un singur combustibil.

Echipamentele de cogenerare sunt apreciate in intreaga lume, fiind raspandite in cele mai diverse medii: de la spatiile individuale pana la domeniul industrial.

 

Cum functioneaza cogenerarea cu motoare termice?

Componentele de baza ale instalatilor de cogenerare cu combustie interna sunt:

 • Un motor, ce functioneaza pe gaze naturale sau pe biogaz
 • Un generator de curent
 • Schimbatoare de caldura pentru recuperarea energiei termice

Principiul de functionare il constituie transformarea energiei mecanice produse de motor in energie electrica prin intermediul unui generator. Acest proces foloseste, ca si combustibil primar - gazele naturale sau biogazul.

Energia termica se obtine cu ajutorul schimbatoarelor de caldura, prin diferite modalitati de recuperare a acesteia: din gazele de ardere, din sistemul de racire a motorului si din sistemul de racire a uleiului.

Recuperarea intregului potential de caldura eficientizeaza semnificativ sistemul de cogenerare.

In conditiile in care caldura recuperata este utilizata intr-un proces de incalzire, eficienta totala a intregului sistem ajunge la circa 90%.

 

Avantajele cogenerarii de inalta eficienta

cogenerare instalatii

Producerea concomitenta de energie electrica si termica, in instalatia de cogenerare, este considerabil mai eficienta decat producerea separata a acestora. Eficienta se remarca la nivelul cantitatii de combustibil primar utilizat. Astfel, se va consuma cu pana la 40% mai putin combustibil.

Reducerea consumului de combustibil pentru producerea energiei atrage dupa sine costuri mai mici, si implicit, o economisire substantiala, care contribuie la amortizarea investitiei intr-un timp scurt. Acordarea certificatelor verzi obtinute pentru energia electrica produsa din surse regenerabile, contribuie semnificativ la reducerea timpului de amortizare.

Prin instalarea unui cogenerator, clientul va putea beneficia de independenta energetica, fata de retelele publice de electricitate si termoficare.

 

 

Alte avantaje privind instalatiile de cogenerare:

 • diminuarea cu pana la 40% a emisiilor poluante sau a celor cu efect de sera, precum dioxidul de carbon (CO2)
 • costuri mici de exploatare si de mentenanta
 • flexibilitate in utilizare
 • cresterea gradului de confort al beneficiarului.

 

Aplicabilitatea instalatiei de cogenerare

Cogenerarea este potrivita in orice aplicatie in care exista un necesar constant de energie electrica si termica:

 • sub forma de apa calda in mod obisnuit la 90/70 0C, la cerere si in alti parametri
 • sub forma de abur, la diverse temperaturi si presiuni.

Astfel, cogeneratoarele se pot instala in hoteluri, spitale, centre comerciale, cartiere rezidentiale, centre SPA, cladiri de birouri, sere, precum si in industria: farmaceutica, alimentara, chimica si petrochimica si multe altele.

De asemenea, echipamentele de cogenerare isi gasesc aplicabilitatea, acolo unde exista posibilitatea producerii de biogaz: la statiile de epurare a apelor uzate, la ferme, in agricultura sau la gropile de gunoi.

B-Team Energy and Environment este reprezentant in Romania al companiei 2G Bio-Energietechnik din Germania, producatorul de echipamente de cogenerare cu cea mai rapida dezvoltare din Europa.

Optimizarea continua a produselor 2G a condus la obtinerea unor performante sporite – in prezent echipamentele 2G pe biogaz au cea mai ridicata eficienta electrica de pe piata.

Beneficiile suplimentare ale instalatilor de cogenerare 2G sunt:

 • Gama foarte variata de puteri (incepand de la 50 kW pana la peste 3 MW)
 • Livrarea se face in varianta maxima de dotari, astfel incat nu mai sunt necesare componente aditionale
 • Instalare foarte rapida si usoara
 • Calitate inalta a componentelor din intregul sistem

cogenerare gaze naturale instalatii

Schema energie eficienta
Comparatie intre producerea separata si combinata de energie electrica si termica

 

Trigenerarea

Trigenerarea semnifica producerea concomitenta a trei forme de energie - electrica, energie termica sub forma de caldura si energie termica sub forma de frig, aceasta din urma, fiind obtinuta prin intermediul unui chiller cu absorbtie. Acesta poate folosi atat apa calda obtinuta in cogenerare, cat si direct gazele de ardere ale echipamentului de cogenerare (cu motor termic), pentru a produce frig.